Emergence, tussen kunst en techniek

Een combinatie tussen kunst en techniek, dat is Emergence. Dit nieuwe dreamteam bouwt niet aan een nieuw voertuig met innovatieve technieken. Nee, ze proberen door middel van kunst complexe technische onderwerpen aan het algemene publiek duidelijk te maken, bijvoorbeeld quantummechanica. Sint Jansbruggers Wouter Schuit (2019, Tarantula) en Jor Frencken (2021, Plunk) maken deel uit van dit team en vertellen: “Wij vinden dat iedereen onderdeel moet kunnen zijn van innovatieve technologie en hiermee proberen we de discussie in de maatschappij te starten”.

Emergence Delft is in 2023 opgericht. Het team bestaat naast de Delftse engineers ook uit studenten van kunstscholen in de buurt. Deze interdisciplinaire samenstelling zorgt voor een interessante samenwerking. “Het brainstormen met elkaar was erg leuk. Je begint allemaal vanaf hetzelfde startpunt, maar iedereen had totaal verschillende ideeën,” vertelt Jor. Wouter: “Elke studie leert je meer dan alleen de lesstof, het leert je ook een bepaalde manier van nadenken. Die verschillen leveren soms frictie op, maar juist in die frictie ontstaat de magie. Daar ontstaan de vette ideeën.”

Het project van Jor en Wouter gaat over kwantumtechnologie. Quantum staat erom bekend eng en moeilijk te zijn, “en echt niet iedereen hoeft te begrijpen hoe het exact werkt” zegt Jor, die een bachelor Natuurkunde heeft. Wouter vult aan: “Maar de technologie gaat de maatschappij waarschijnlijk wel erg beïnvloeden, dus dan moet je proberen iedereen te betrekken, zodat ze de kans krijgen erop te reflecteren en de gevolgen kunnen begrijpen.” In het project probeert het team niet zozeer met wetenschapscommunicatie uit te leggen wat quantum is, maar te vertellen wat het idee erachter is en de link te leggen met alledaagse dingen in de maatschappij.

“Delftse studenten staan erom bekend snel de feiten en details in te willen duiken. Om die reden was het in de eerste 2 maanden van het project niet toegestaan om tekeningen te maken. Met deze tekeningen zouden we onszelf te veel visueel beperken. Dat was af en toe best lastig, maar heeft er wel voor gezorgd dat we ons veel meer konden inleven in andermans werelden. Dat gaf een enorm grote leercurve”, vertelt Wouter. Jor vult aan: “Na de eerste maanden, waar ik bezig ben geweest uit te leggen wat quantum precies is, was ik even de weg kwijt. Je moet dan echt zelf gaan nadenken hoe je het project op een andere manier verder kan helpen”.

Al het harde werk heeft geresulteerd in een grote installatie, bekijk hem hier.  “Je moet het zien als iets waar je doorheen kan lopen. Het kunstwerk vertelt het quantum verhaal aan je”, zegt Wouter. “Natuurkunde is de inspiratie geweest, en door die vanuit verschillende hoeken te benaderen is een maatschappelijk verhaal ontstaan”. Jor legt uit: “Het belangrijkste begrip in quantum is superpositie (het idee dat een deeltje in 2 toestanden tegelijkertijd kan zijn). Dat is in de installatie gerepresenteerd door wit licht, een combinatie van alle golflengtes samen. Dat witte licht ontstaat door gepolariseerde stromen samen te laten komen. In de maatschappij zijn er veel verschillende perspectieven en kijkt iedereen door een eigen bril, waarbij de ene bril niet beter is dan andere.” Wouter vult aan: “Dat betekent dus dat de maatschappij zelf in superpositie is, door al die verschillende perspectieven. Zolang men heel erg vasthoudt aan het eigen perspectief, wordt het een gepolariseerde maatschappij. Je hoeft je eigen perspectief niet per se los laten, maar verplaats je eens in een ander perspectief”. “Door middel van het witte licht maken we zowel de analogie naar quantum als naar de maatschappij waar we in zitten.” concludeert Jor.
De installatie is vrij groot, wel 6 bij 8 meter en je kunt er dan ook echt doorheen lopen. Hij was al in het Mauritshuis te zien en in Parijs, bij de opening van het Unesco hoofdkantoor in het jaar van de quantum. “We gaan ook naar de wereldtentoonstelling in Japan” vertelt Wouter trots. Een paar weken geleden heeft de koning de installatie al kunnen bewonderen bij de Hightech and Digitalization Conference in het Hilton in Osaka. “Op 24 juli zullen we op het Nederlandse Paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling te zien zijn”, zegt Jor. “Daarnaast kan iedereen nu al de installatie in het Knowledge Capital, naast Osaka station, bekijken en vooral ervaren”. Wouter sluit af: “Erover schrijven en lezen is leuk, maar kunst is om te ervaren, om te zien en te voelen. Dat proberen we in Japan te bereiken.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee