Sint Jansbrug tekent bijgewerkt alcoholconvenant

Vorig jaar berichtten we al over een 0.0% tap in de Sociëteit, dit afgelopen jaar is ook het alcoholconvenant bijgewerkt en verlengd. Het nieuwe convenant, dat formeel gaat over ‘Verantwoord alcoholgebruik door Delftse studenten’, loopt tot 2027. Namens Sint Jansbrug, dat in 2018 één van de eerste studentenverenigingen was die mee-tekende, zette voormalig Commissaris Extern Eef Budding, helemaal links op de foto, haar krabbel.

TU Delft benoemt oud-lid tot decaan CiTG

Vers van de pers: 14 december is oud-lid Stefan Aarninkhof benoemd als nieuwe decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Stefan was vanaf 1991 lid van Sint Jansbrug en actief bij jaarclub Black Label en gilde Bamb. Sinds 2016 werkt hij voor de TU Delft. Of Stefan het eerste oud-lid is dat decaan van de TU Delft wordt, dat weten we eigenlijk niet. Ken jij een voorganger? Dan hoort de redactie het graag.

 

Wat heb je de laatste maanden gemist?

De afgelopen maanden waren er weer volop gelegenheden waarbij oud-leden elkaar konden ontmoeten. Zo startten we na de zomer op 29 september met de regioborrel in Breda: Brabantse gezelligheid bij café de Suikerkist. De opkomst was wat minder, maar de borrel bleek wel een goede gelegenheid voor een paar jaarclubgenoten om elkaar weer eens te ontmoeten. Op 1 december was Utrecht aan de beurt. Ongeveer 15 oud-leden troffen elkaar in Bierlokaal De Luifel. Yanniek (2012): ‘Het was heel leuk om oud-leden van andere generaties te ontmoeten. Ik heb zelfs uitgebreid staan borrelen met iemand die kinderen had van mijn leeftijd. Als oud-lid van Sint Jansbrug heb je altijd raakvlakken en leuke gesprekken.’

Op 8 december organiseerden we  de Bijna-Burger-Burger-Borrel op Sint Jansbrug, voorheen de master-JOL borrel en terug van weggeweest door Corona. Het is een netwerkborrel voor alle Sint Jansbruggers die bezig zijn hun studie af te ronden of net klaar zijn met studeren, en (jong-) oud-leden. Tijdens de borrel konden (oud)leden ook hun cv laten controleren. Sjoerd Akkermans (2019) was de gelukkige winnaar van een cadeaubon voor de beste cv.

De eerstvolgende activiteit, vandaag, is de vrijmibo op Sint Jansbrug op 26 januari, ofwel een regioborrel Delft. Tegen die tijd zijn alle nieuwjaarsborrels weer voorbij en is het tijd om mede-oud-leden weer eens te ontmoeten in de vertrouwde omgeving van de sociëteit. Tot dan!

Dutch Design Week

Mocht je in oktober toevallig bij de Dutch Design Week in Eindhoven geweest zijn, dan had je daar twee Sint Jansbruggers kunnen tegenkomen. Marre van der Schee (T’Vatt) & Nathan Douenburg (BAMB) stonden op de DDW met hun expositie over het tegendeel van inclusief ontwerpen.
Hun project EXCLUSIVE DESIGN!? was onderdeel van de DREAM. DISCOVER. DESIGN. – expositie van IDE (IO). Marre en Nathan lieten zien hoe design je ook kan discrimineren, beledigen, of jou zelfs actief kan buitensluiten.
Met 8 kleine installaties kon de bezoeker zelf ervaren om buitengesloten te worden. Meer lezen, of benieuwd wat voor andere dingen ze doen? Neem dan de komende tijd een kijkje op www.marrenathan.nl.

Mathieu vindt minibiebs

Door heel Nederland zie je ze verschijnen: minibiebs. Dit zijn kleine openbare boekenkastjes waar iedereen een boek uit mag pakken of kan achterlaten. Ook in Utrecht staan er talloze. Toen oud-lid Mathieu Baas (Athanasios ’09, Das Boot) begin dit jaar met een hersenschudding thuis kwam te zitten, begon hij met wandelingen maken door de stad. Al wandelend, en later fietsend, kwam hij steeds weer nieuwe minibiebs tegen en begon hij ze systematisch in kaart te brengen. Op een grote stadskaart noteerde hij er met punaises inmiddels 191 genoteerd. Zijn favorieten zijn een opvallende gouden in de kanaalstraat en een minibieb gemaakt van een oude boomstronk. Zijn zoektocht bleeft niet onopgemerkt: indebuurt schreef er een artikel over. Inmiddels is Mathieu weer fulltime aan het werk en kan hij niet meer zo vaak er op uit trekken. “Ik hoop dat meerdere Utrechters op zoek gaan naar minibiebs en bijdragen aan de deeleconomie.”

 

Oud-leden reünie 2023

De tweede zaterdag van november was het tijd voor de reünie van de Oud-ledenvereniging. 30 Oud-leden dompelden zich onder in de vertrouwde sfeer van de vereniging, met een dag vol allerhande activiteiten dit jaar georganiseerd door zowel leden als Oud-leden. Voor het ontvangst stond de Oele commissie klaar met koffie, thee en taart. Kort daarna begon de Algemene Ledenvergadering van de OLV. We namen afscheid van OLV-bestuurders Anneloes de Koning (1985), Gelmer Bouwman (2008) en Kai Vonk (1998) en installeerden hun opvolgers: Julia Helmich (2012), Rory Gravendeel (2012) en Jim van Hoeckel (2010). De borrel begon onder regie van brouwmeester en Oud-lid Jeroen de Gee (2009). Hij had van zijn eigen Ouwe Skilder Brouwerij op Texel een selectie aan speciaalbiertjes meegenomen voor een heerlijke proeverij, compleet met bijbehorende hapjes. Met biertjes genaamd ‘Donkere Dagen’ werden Oud-leden verblijdt met de aroma’s van de herfst, winter en feestdagen. Achteraf mocht men het glas houden. Na de borrel kon men genieten van het diner van kookondervereniging MESS. Dit jaar stond er gepocheerde zeeduivel als voorgerecht en sous vide duif of kaassoufflé als hoofdgerecht op het menu. Afsluitend trad Raediant op in de sociëteit, een band die bestaat uit 6 leden van de vereniging.

De foto’s van de reünie zijn te vinden op de website.

 

Eettafel Menu 30-10 tot 3-11

Dutch Design Week

Wauw, 2 Jansbruggers op de Dutch Design Week? Dit jaar staan Marre van der Schee (‘T Vatt) en Nathan Douenburg (Bamb) (het meest hippe toekomstige design duo van nu) op de Dutch Design Week! Een van de grootste design beurzen van Europa in Eindhoven. Met ons zelfbedachte concept zijn wij een van de uitverkorenen om Industrieel Ontwerpen van de TU Delft te vertegenwoordigen. De achterliggende vraag van onze expositie is: ‘is design fit for you?’. Door middel van 7 kleine installaties kan jij erachter komen of de ontworpen wereld nou wel echt jou in gedachten heeft gehouden! Dit project maakt deel uit van de DREAM. DISCOVER. DESIGN. Expositie in de Kelder van AREA 51 en kan je bezoeken zonder DDW bandje (oftewel gratis). De expositie is vanaf zaterdag 21 Oktober tot en met zondag 29 Oktober te zien. Dus kom vooral volgend weekend het nog even bekijken! Dagelijks vanaf 11:00 tot 18:00 in Eindhoven. Meer informatie kan je hier vinden: https://delftdesignatddw.nl/ Of op de site van de DDW zelf: https://ddw.nl/nl/programma/9788/dream-discover-design

Tot dan!

 

Bestuur slecht bereikbaar vanmiddag en morgenochtend

Liieve leden,

 

Vanwege de constitutieborrel is het Bestuur slecht bereikbaar vanmiddag en morgenochtend. Belletjes worden morgen na 14:00 weer opgenomen.

 

Met gevoelens van Broederlijcken Liiefde,

B’stormd

 

In Memoriam: Harry van de Pol

Op vrijdag 11 augustus is onverwachts oud-lid Harry van de Pol overleden, na een kort ziekbed. Harry werd lid in de na-KMT van 1989 en was een markante verschijning binnen de vereniging. Zijn creatieve geest hing over veel opmerkelijke gebeurtenissen in die periode. Wellicht was het meest memorabele moment het binnen takelen van een enorme boom in sociëteit. De activiteit ‘houtzagen in de sociëteit’ werd weliswaar een faliekante mislukking -de boom was veel te vers en de zaag was veel te bot-  maar staat wel in het geheugen van de vereniging gegrift.
Harry trad toe tot het bestuur ‘91/’92 als commissaris Eettafel ‘Rechts’ en was door een reorganisatie door zijn eigen bestuur meteen de laatste die de functie droeg. Met zijn bestuur zorgde Harry onder andere voor ‘de tweede doorbraak’, waardoor de wachtrij van de eettafel naar OD50 werd verplaatst. Na zijn studie trad Harry toe tot het roemruchte gezelschap Black Label- oorspronkelijk een jaarclub-, dat nog steeds floreert. Harry werd 53 jaar.

Auteur: Michel van Baal