AI vanuit de lucht

Het begon als een vriendengroep die in een gehuurde ruimte van EWI op zoek was naar projecten, het is uitgegroeid tot een startup in Artificial Intelligence (AI). We spreken Luc van den Ende, co-founder van Geronimo.AI en oud-lid van Sint-Jansbrug (Tarantula) op de twaalfde verdieping van de faculteit LR over zijn startup en wat AI zoal kan doen.

“Tijdens mijn afstuderen in 2018 kwam ik samen met twee huisgenoten op het idee om te gaan ondernemen,” vertelt Luc, “ We zijn in het begin simpelweg naar bedrijven gestapt met de vraag of we iets voor ze kunnen betekenen.” En dat blijkt een goede aanpak volgens Luc. ”Sommige startups richten zich erg op de ontwikkeling van een product of techniek, maar het is belangrijk juist iets te ontwikkelen waar vraag naar is en blijft.” 

Daardoor kwamen Luc en zijn collega’s uit bij twee concrete toepassingen van data: , CropMapp en RoadMapp. “Met CroppMap  kunnen we gewassen classificeren op basis van satellietdata. “Over meerdere jaren putten bepaalde gewassen, zoals aardappels, de bodem uit. Die mogen niet achtereenvolgens worden geteeld in de Flevopolder, omdat die ingepolderde grond eigendom is van de overheid en aan boeren wordt gepacht.” Later hopen ze ook om bijvoorbeeld de grootte van een oogst te kunnen voorspellen, en dat allemaal vanuit de lucht.

RoadMapp, een tweede applicatie, voorspelt de toekomstige staat van provinciale wegen in Zuid-Holland. “Zo kan je bijvoorbeeld met metingen van de provincie over de spoorvorming van asfalt bekijken wanneer er onderhoud nodig is. Normaal gesproken ondergaan wegen standaard onderhoud, maar RoadMapp bekijkt of dit echt nodig is zodat maatwerk kan worden geleverd.”

Tijdens zijn studie Lucht- & Ruimtevaarttechniek ontwikkelde Luc een verlangen om wat meer te doen dan puur ingenieurswerk, en deed hij een minor Management en Commercie. In het bedrijf is Luc verantwoordelijk voor de brug tussen de klanten en de ingenieurs bij Geronimo.AI. Hoewel hij bijna nooit bezig is met programmeren, blijkt een technische achtergrond erg waardevol.

“Tijdens vergaderingen kan ik op niveau meedenken door mijn technische kennis, wat zonder mijn opleiding niet had gekund,” vertelt Luc. Daarnaast is hij ook nog technisch betrokken bij de Tech Fridays die Geronimo.AI organiseert, waar iedereen zelf onderzoek kan doen naar interessante nieuwe ontwikkelingen en de resultaten presenteert voor de collega’s. 

Langzamerhand specialiseert Geronimo.AI zich naar remote sensing, het verwerken van satellietdata en luchtfoto’s, maar momenteel kijken ze bij het ontwikkelen van  hun producten vooral welke het meest kansrijk zijn. “Het is lastig om te voorspellen waar onze toekomstige projecten liggen, zeker in deze bijzondere tijd. Gelukkig werken we momenteel veel samen met partijen die hun jaarbegroting al rond hadden, dus we zijn niet erg getroffen door de coronacrisis.” Met steeds meer bedrijven die inzien hoe ze waarde kunnen putten uit hun data lijkt de markt steeds groter te worden, en heeft Geronimo.AI genoeg te doen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee