Foto: Adjuvo Medica

Tweetrapsraket naar €1.000.000

Zelfs een stemoproep in deze nieuwsbrief bleek niet genoeg voor een overwinning in de race om de Herman Wijffels Innovatieprijs, maar alsnog gaat het Adjuvo Motion voor de wind. De start-up van oud-lid Gijs den Butter en zijn compagnon ontving onlangs een investering van Zuid-Hollands innovatiefonds UNIIQ om hun product verder te ontwikkelen. “En dat is dan nog maar een opstapje, want de volgende financier draagt in 2017 ‘n miljoen bij.”

Dat product is “een handschoentje die iedere beweging van de hand en pols meet zodat orthopeden op afstand kunnen zien hoe het met de revalidatie van hun patiënten gaat”, vertelt Gijs. “Dat kan overigens iedereen zijn”, vult Gijs aan, “jij of ik na een fietsongeluk, maar ook mensen met bijvoorbeeld reumaklachten”. Welk probleem dat precies oplost? “Nu meten artsen en therapeuten met een goniometer – een soort geodriehoek – hoe het herstel verloopt, en daarvoor moeten patiënten steeds bij hun therapeut langs. Dat is vervelend, want mensen willen vaak niet meer dan 2 kilometer reizen, en binnen die cirkel is niet altijd een therapeut te vinden”, legt hij uit. “Met ons product hoeft iemand pas naar de dokter als die ziet dat de revalidatie niet volgens plan verloopt. En dat scheelt ongemak, tijd en geld!”

Als de ontwikkeling volgens plan gaat, helpt investeerder nummer twee – “ik kan nog niet zeggen wie dat is” – Adjuvo Motion halverwege 2017 de markt op. En daarna? Gijs: “Omdat we gestart zijn vanuit technologische mogelijkheden en pas daarná hebben nagedacht welk probleem we daarmee kunnen oplossen, weet je niet waar je over een half jaar staat. Revalidatie blijft altijd deel van wat we doen, maar laatst sprak ik ook een onderzoeker die toepassingen zag in virtual reality gaming.” Lastig, maar het lukt goed om daarmee om te gaan. “Het is de kunst om open te blijven staan voor vragen vanuit de markt en tegelijkertijd jouw visie uit te blijven dragen. En dan krijg je ook dingen voor elkaar, krijg je erkenning voor wat je doet. Of dat een gesprek met de minister-president is of een patiënt die via-via heeft gehoord wat je maakt en je benaderd”, vertelt hij trots. “Ik zit nu een jaar na m’n afstuderen, en natuurlijk is dit wat je hoopt, maar dat het dan ook werkelijkheid wordt is ontzettend mooi!”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee