Aftellen naar 4 oktober

Op de valreep van de zomervakantie onthulde Project MARCH – het TU-dreamteam dat eerder in deze nieuwsbrief voorbij kwam – hun nieuwe exoskelet. Donderdag 31 augustus zette ‘piloot’ Ruben onder toeziend oog van de landelijke pers de eerste stappen met MARCH II. Inmiddels tellen de 7 betrokken Jansbruggers en 24 andere teamleden de dagen af naar de Cybatholon Experience begin oktober – de wedstrijd waar het team een jaar naartoe heeft gewerkt.

Gailey Leseman, één van de Sint Jansbruggers en “opper-Werktuigbouwer” van het team, is trots: “We hebben in een werkend exoskelet gebouwd. Hij loopt en kan alle obstakels aan, en als we dat ook op de wedstrijd kunnen laten zien hebben we ons doel bereikt.” Wel blijft het een prototype, vertelt ze. “Steeds weer steken er kleine problemen de kop op, zoals een loszittende soldeerverbinding tijdens de onthulling, en als we zo’n foutje dan hebben opgelost is er weer een nieuw ‘zwakste onderdeel’. En zo zijn we nu al ongeveer ‘n maand bezig.” Aan doorzettingsvermogen dus geen gebrek. Dat blijkt ook wel uit het feit ruim 90% van het team inmiddels weer in de collegebanken zit, maar toch verder werkt aan hun product. Gailey: “mijn leven draait nu om college, March, huiswerk, eten en slapen. En dan is mijn tijd op.”

Tot de wedstrijd houdt dat schema stand, waarin naast reparaties ook tijd is ingeruimd voor trainingen met Ruben.“Hij heeft alle obstakels uit de wedstrijd – waaronder opstaan uit een diepe sofa of lopen over gekantelde paden – al ‘ns overwonnen, en heeft zin in de wedstrijd”, vertelt Gailey. “Hij vindt het ontzettend cool om mee te werken aan zo’n prototype.”

Na die wedstrijd kunnen Gailey en haar collega’s hun aandacht weer volledig op hun studies richten. Hun bijdrage leeft echter voort. “De kniegewrichten die ik met mijn team from scratch heb ontworpen en ontwikkeld vormen een mooie basis voor de volgende iteratie van het exoskelet”. Ook dat is trouwens weer in handen van ‘n Sint Jansbrugger: Stephan Kapteijn gaat part-time aan de slag als mechanical engineer in team 2018.

De vorderingen en prestaties van Project MARCH en piloot Ruben volgen? Houd www.projectmarch.nl in de gaten of stem af op één van de verschillende social media-kanalen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee