Foto: Kroboot

Kroosvrije grachten dankzij de Kroboot

Elk jaar kleuren de grachten in de zomer groen door een grote hoeveelheid kroos. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft er elk jaar zijn handen vol aan om dit kroos weg te halen. Het weghalen van het kroos wordt nu nog met een soort heftruck gedaan, maar dit werkt niet afdoende. Daarom zijn vorig jaar 6 studenten van de minor robotica aan de TU Delft ingeschakeld om mee te werken aan een oplossing voor dit probleem. Een van deze studenten was Detmer Bosma, vierdejaars lid van Sint Jansbrug. Ook dit jaar is hij betrokken bij het project, dit keer in een nieuwe rol als begeleider met kennis van vorig jaar.

“We hebben gekozen om een schoonmaakrobot te maken”, vertelt Detmer. De robot, de Kroboot genaamd, is een bootje die zelfstandig door de grachten vaart en ondertussen het kroos opruimt. “Dit kan dankzij een minicomputer met een camera die het kroos detecteert en er naartoe vaart. Het water inclusief kroos wordt opgepompt en gefilterd zodat het kroos en het water worden gescheiden. Het gefilterde water stroomt terug de gracht in en het kroos blijft achter in de Kroboot.”

Maar zoals gebruikelijk bij een prototype gaat niet alles in een keer goed. “De camera die het kroos moet herkennen houdt geen rekening met verschil in daglicht, waardoor het kroos elke keer een verschillende kleur heeft”, legt Detmer uit. Dat maakt het voor de robot lastig om goed het kroos te detecteren. Ook geeft het formaat van de Kroboot problemen: de opvangbak voor het kroos is maar klein en moet steeds handmatig worden geleegd. Detmer: “Met dit prototype is het opruimen van kroos nog steeds arbeidsintensief.”

Het Hoogheemraadschap was blij met het eerste prototype en heeft daarom besloten het project door te zetten. Dit jaar zijn er nieuwe studenten van de minor robotica bezig met het tweede prototype. Ze bouwen voort op de eerste Kroboot, maar hebben ook nieuwe ideeën. “Met de nieuwe Kroboot wordt het kroos niet in een bak opgevangen, maar zo fijn gemalen dat het dood gaat en achtergelaten kan worden in het water”, weet Detmer. “Het Hoogheemraadschap stelt meer geld beschikbaar voor de tweede Kroboot. Daarmee worden betere sensoren aangeschaft die ervoor zorgen dat de Kroboot niet tegen de kade aan vaart. Ook wordt de ‘goedkope’ houten buitenkant van de boot van het eerste prototype vervangen door een aluminium frame en een 3D-geprinte buitenkant.

De tweede Kroboot moet eind januari af zijn, maar omdat er dan geen kroos op de grachten ligt kan hij pas in het voorjaar echt getest worden. Daarna is het ook het plan dat leden van het eerste en tweede team een startup gaan beginnen. Dit zal in samenwerking met het Hoogheemraadschap zijn voor het opruimen van het kroos in de Delftse grachten. Detmer, “Het zou geweldig zijn als je over een paar jaar in alle Nederlandse steden onze bootjes kroos ziet opruimen.”

De VPRO gids maakte een speciale editie over robots, met daarin ook een artikel over de kroboot.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee