Internationalisering op Sint Jansbrug

De universiteit internationaliseert en dit jaar doen internationale bachelorstudenten voor het eerst mee aan de OWee. Tijd dus voor Sint Jansbrug om na te denken over internationalisering binnen de vereniging: mogen internationale studenten ook lid worden? Zitten daar dan nog voorwaarden aan? Welke taal gaan we spreken? Belangrijke vragen, waar een speciaal daarvoor opgerichte werkgroep een antwoord op heeft proberen te geven.

De werkgroep heeft contact gezocht met andere studentenverenigingen om te ontdekken hoe zij omgaan met internationalisering. Hieruit kwamen verschillende scenario’s, van het helemaal niet accepteren van internationale leden tot het actief faciliteren ervan. Ook zijn er verenigingen die alternatieve lidmaatschappen aanbieden, zoals een strippenkaart waarmee je een aantal keer langs mag komen. Deze scenario’s hebben we vervolgens gebruikt voor een enquête onder de hele vereniging. Bijna 300 leden vulden die in!

De conclusie was duidelijk: De leden vinden dat internationale studenten lid mogen worden van de vereniging. Grote aanpassingen willen we daar echter niet voor maken en de voertaal op de borrelvloer blijft Nederlands. Tijdens kamp en de verenigingstijd zal er begeleiding beschikbaar zijn om internationale studenten te helpen met integreren. Daarnaast onderzoeken we de optie om cursussen Nederlands aan te bieden tijdens de rest van het collegejaar, om een eventuele taaldrempel zo snel mogelijk weg te nemen.

Hoe dan ook vinden we het belangrijk dat internationale studenten die ervoor kiezen om lid te worden van Sint Jansbrug, echt de instelling hebben om Nederlands te leren en onze studentencultuur te leren kennen. Precies zoals we van elk nieuw lid verwachten.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee