STIP’s nieuwe fractievoorzitter kijkt buiten zijn bubbel

Vierdejaars Jansbrugger Matthijs Gouwerok is sinds 20 december de nieuwe fractievoorzitter van gemeenteraadspartij STIP. Na drie jaar was het tijd voor de vorige fractievoorzitter om het stokje door te geven. Na een jaar als raadslid te hebben gewerkt, nam Matthijs vol spanning en enthousiasme dit stokje over. “Het is heel bijzonder: de functie waar je ineens in komt. Sommige mensen draaien al jaren mee en hebben een geheel eigen politiek spelletje ontwikkeld”.

Matthijs was in het begin niet zo geïnteresseerd in dat politiek spelletje. Hij kwam In 2017 via ORAS in contact met STIP, de partij was op zoek naar nieuwe leden. Matthijs ging de politiek in vanwege zijn interesse in de beleidskant, maar ondertussen vindt hij de politieke kant ook erg leuk. “Je moet zoeken naar consensus. Niemand kan echt winnen, je bent altijd aan het praten en een middenweg aan het zoeken. Je ziet jezelf daar echt in groeien”, vertelt Matthijs.  

De komende jaren blijft Matthijs aan als voorzitter, of dat ook is tot de volgende verkiezingen is nog niet zeker. “De raadsleden van STIP wisselen vaker dan andere partijen, omdat het voor de meeste studenten niet haalbaar is om meer dan een jaar niet te kunnen studeren of zoveel werk naast hun studie te doen. Dat levert ons wel kritiek op, en we proberen ervoor te zorgen dat de fractievoorzitter langer blijft zitten. Bij het kiezen van de nieuwe voorzitter is  ook gezocht naar iemand die een wat langere tijd beschikbaar is. Volgend jaar ga ik mijn studie er wel bij proberen te doen”, licht Matthijs toe.  

“Ik vind het lastig te zeggen wat ik nu als raadslid al heb bereikt met STIP. Politiek vraagt om geduld, veel processen gaan langzaam. Je bent vooral bezig met projecten en mensen sturen, er is geen duidelijk resultaat van je werk en op grote zaken kan je de uitwerking niet direct zien”, licht Matthijs toe.  Dat is ook het geval bij zijn eerste motie, waarin Matthijs stelde dat fietsers, voetgangers en het OV ook meegenomen moeten worden in de analyse van wegen en kruispunten. Voorheen werd er alleen naar de auto gekeken. Hoewel bijna alle partijen met zijn motie hebben ingestemd, blijft Matthijs afwachtend: “Het is lastig om terug te kijken en te zeggen dat het een succes is, want de uitwerking kan je nog niet zien.”

Er zijn echter ook uitzonderingen. In ‘Delft op zondag’ vertelde Matthijs hoe hij samen met de wethouder van D66 de tijdelijke graffitiplek bij de Sebastiaansbrug heeft geopend om de stad een beetje op te vrolijken. “Vrijdag voor de kerstvakantie is het idee uitgedacht, de donderdag erna stond het er al”, vertelt Matthijs enthousiast. STIP pleit al langer voor legale graffitiplekken om zo graffiti-artiesten te stimuleren tijd en energie in hun creaties te steken. “Als graffiti-artiesten iets moois hebben gecreëerd respecteren andere artiesten het werk, wat ongewenste ‘tags’ tegengaat. Dit is een prachtige manier om kleurrijke kunst te realiseren in de stad.” 

De komende jaren wil Matthijs veel bereiken. Zo wil hij zich met STIP inzetten voor voldoende woningen en duurzaamheid waaronder het stimuleren van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals fietsen. Persoonlijk wil Matthijs leren hoe je in overleg de groep mee krijgt: “Hoe ga je nou de meerheid vinden? Hoe krijg je de neus de juiste kant op krijgen zodat ze het zelf ook echt willen?” Daar zit natuurlijk ook een stukje spreken in het openbaar in, waar hij ook steeds beter in wordt. Bij raadsvergaderingen heeft iedereen een microfoon voor zich en als je iets wil zeggen moet je die indrukken. Aangezien de vergaderingen ook worden opgenomen, zijn de camera’s ook gelinkt aan dat knopje. “Iedereen die voor het eerst dat knopje indrukt vindt het heel spannend, maar ik schrok wel toen die camera’s ook ineens allemaal op mij gericht stonden”, vertelt Matthijs.

Op Sint Jansbrug kijkt Matthijs al verder dan alleen zijn studie natuurkunde. Hij vindt dat meer studenten dat zouden moeten doen: “Veel studenten zitten met hun eigen leventje in een bubbel en missen zo compleet de andere kant van de maatschappij. Ik ben heel blij dat ik uit mijn bubbel wordt getrokken.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee