This is not a fashion blog

De jeugd heeft de toekomst. Jongeren zijn steeds bewuster bezig met duurzaamheid. Vorige week protesteerden ruim 10.000 jongeren op het Malieveld in den Haag om meer aandacht te vragen klimaatverandering. Toch valt er voor jongeren nog veel te winnen op het gebied van duurzaamheid volgens Sarah Veldhuizen, zesdejaars Jansbrugger. Met haar afstudeerproject kijkt ze hoe ze jongeren duurzamer om kan laten gaan met textiel, een product uit een van de meest vervuilende industrieën op de wereld. Sarah: “Ik wil jongeren leren om hun kleding te repareren en te pimpen, in plaats van iedere keer weer iets nieuws te kopen.”

Duurzaamheid en jongeren zijn volgens Sarah een interessante combinatie: “Tieners nemen eigenlijk niet echt verantwoordelijkheid. Het is interessant om te kijken hoe je jongeren kan enthousiasmeren om wél bewuste keuzes te maken.” 

Middelbare scholieren zijn wél bewust van de slechte werkomstandigheden in de kledingindustrie bleek uit interviews. “De meiden vonden kinderarbeid allemaal heel erg, maar shoppen wel gewoon bij de Primark en de H&M”, vertelt Sarah licht verbaasd. Voor alle duidelijkheid: beide kledingketens staan niet bekend om hun goede arbeidsomstandigheden en omgang met het milieu, zoals ook bleek uit documentaire ‘The True Cost’.

Haar project bestaat uit verschillende onderdelen: een blog, een repair café en het aanbieden van kledingreparatiepakketjes. Op haar blog plaatst ze artikelen over duurzame mode. Inspiratie haalt ze vooral uit andere blogs over duurzaamheid. “Een mooi initiatief waar ik een artikel over heb gemaakt is bijvoorbeeld Granny’s finest. Hier worden met duurzame materialen sjaals en mutsen gebreid door eenzame ouderen.” 

Sarah organiseerde ook een Repair Café in Delft. “Het idee erachter is dat je met een groepje vriendinnen met wat hulp kleding kan repareren en pimpen.” In hun eentje gaan jongeren niet echt aan de slag, viel Sarah op tijdens haar onderzoek op.” Helaas werd de eerste Repair Café nog niet drukbezocht. “Uit een enquête kwam dat er wel een hoop geïnteresseerden waren, maar dat niemand echt de stap zette om zelf deel te nemen.” 

Om jongeren handvatten te bieden om duurzaam met kleding om te gaan biedt Sarah ook zogenoemde kleding kits aan. Jongeren kunnen met deze reparatiepakketjes zelf aan de slag om hun kleding te repareren of te pimpen. Sarah. “Ik probeer in te spelen op de trends met deze pakketten, bijvoorbeeld door kits aan te bieden met een kant- of een glitterthema.” 

Ze is niet van plan om na haar afstudeerproject door te bloggen. “Bloggen is niet mijn passie”, vertelt Sarah. Ze heeft wel veel nieuwe vaardigheden opgedaan door haar project. “Ik had voor mijn afstuderen weinig ervaring met een naaimachine. Nu kijk ik een stuk creatiever naar oude kleding en heb ik veel meer ervaring met zelf kleding repareren.” 

Thuis ook een puber die in recordtempo door zijn of haar kledingkast gaat? Verwijs ze naar een influencer die aandacht besteed aan duurzame mode. Volgens Sarah is dat namelijk dé manier om hun interesses te prikkelen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee