Jansbruggers zetten zich in voor vrijwilligerswerk!

Waarom heeft Sint Jansbrug eigenlijk geen commissie om leden te motiveren voor vrijwilligerswerk? Dat vroegen Jansbruggers Niels Lock (vierdejaars) en Sem Grootscholten (zevendejaars) zich af. Niels: “We merkten dat er om ons heen in de studentenwereld een hoop gebeurde, maar op Jansbrug nog helemaal niets. Daarnaast wilden we  ook graag iets terugdoen voor de stad waar we met zoveel plezier studeren.” Al snel bleek dat er meer leden enthousiast waren over het idee van een vrijwilligerscommissie op Sint Jansbrug. Sem: “Veel mensen zeiden: dit moet er echt zijn! Met een aantal hebben we de vrijwilligerscommissie ‘Aangenaam’ opgezet.” Hun doel: Jansbruggers motiveren voor vrijwilligerswerk.

Het idee van een vrijwilligerscommissie kwam niet uit de lucht vallen. Niels én Sem waren betrokken bij de oprichting van Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD), een vacaturesite voor studenten op zoek naar vrijwilligerswerk. Niels zat in het eerste bestuur van SVD, waar hij met vier andere studenten de site lanceerde. Sem nam het stokje van hem over, en is momenteel de voorzitter van het bestuur. Sem: “bij SVD hebben we de ervaring opgedaan om een vrijwilligersorganisatie vanuit het niets op te zetten”. 

Het doel van de commissie is voornamelijk het faciliteren van vrijwilligerswerk voor Sint Jansbrug leden. “We willen uiteindelijk een netwerk hebben van Jansbruggers die af en toe mee willen werken aan een vrijwilligersactie” vertelt Sem. Op de vraag of ze verwachten dat er genoeg interesse is vanuit Jansbruggers, antwoorden ze beiden volmondig ja: “Bij een actie op Sint Jansbrug waar we cocktails verkochten voor het goede doel zijn we rondgelopen met een interesselijst. In één avond vulden meer dan honderd mensen de lijst ingevuld.” vertelt Sem glunderend. Daarnaast heeft de commissie met ongeveer 20 Jansbruggers een middagje in het bejaardentehuis geknutseld, om zo de eenzaamheid onder de ouderen te verminderen. Niels: “De leden én de bejaarden vonden het erg geslaagd!” Ook werkten ze al samen met andere verenigingen. Samen met de vrijwilligerscommissies Virgiel Doet en Stichting LID van het DSC heeft Aangenaam een gratis openluchtbioscoop georganiseerd op de markt in Delft.

Niels en Sem vinden het mooi om te zien dat veel studenten interesse hebben in het doen van vrijwilligerswerk.“Het is zo cool dat je zoiets kan ontketenen, kleinschalig als bij SJB, maar ook grootschalig zoals bij SVD” vertelt Niels. Ze hebben beiden veel geleerd van de oprichting van SVD én Aangenaam, van organiseren tot netwerken. Sem: “Vroeger vond ik netwerken echt een vies woord, maar nu heb ik er echt plezier in gekregen.”

Heb je ook interesse in het doen van vrijwilligerswerk? Er is altijd een mogelijkheid, waar je ook woont. Niels: “Vrijwilligerswerk is ook zo veel meer dan vuilnis prikken, je kan altijd wel iets doen wat je leuk vindt.” Sem beaamt dit, en geeft een laatste tip: “Ben je geïnteresseerd? Doe het dan gewoon! Iets wat weinig moeite voor jou kost kan een wereld voor verschil maken voor iemand anders.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee