Naar CERN, dankzij het Jansbrugnetwerk

Een paar jaar geleden, bij een nachtelijk kampvuur van Plunk-oudleden in de Biesbosch, ontstaat het idee om naar de sterrenwacht in La Palma te gaan en aansluitend een  wandeltocht over de vulkaan te maken. “Zo is het idee van een wetenschap/natuur-excursie tot stand gekomen.”, vertelt Rutger Visser (‘94, Plunk). Het blijft niet bij die ene keer, “Deze lente bezochten we met een groep oud Plunkers de deeltjesversneller van het CERN in Genéve”. Daar kregen ze een rondleiding van een andere oud-Jansbrugger, Marco van Leeuwen (‘93, Atlantis), die ze nog kenden van de borrels van vroeger.

Rutger, “Met de JOPC (Jong Oud Plunk Club) doen we nog heel veel samen, ieder jaar maken we met elkaar zelfs een jaaragenda. Zo hebben we o.a. een kerstdiner, gaan we naar JOL, een week skiën en doen we iets cultuurachtigs.” Na het succes van La Palma 5 jaar geleden, begon het vorig jaar weer te kriebelen. Rutger: “CERN leek ons wel gaaf, maar waar Michiel (Rodenhuis, ‘92, Plunk) bij de sterrenwacht werkte, hadden we nu geen direct lijntje. Uiteindelijk zijn we via materiaalkundige Merijn (Bronsgeest, ‘96, Plunk) en Ming (Chen Ku, ‘93, Plunk) bij Marco terecht gekomen.” Marco heeft materiaalkunde gestudeerd, maar is daarna de natuurkunde in gegaan en werkt bij Nikhef in Nederland. Hij is sinds 2017 op CERN gestationeerd.

Elk experiment bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN is een groot samenwerkingsverband waarin groepen uit verschillende landen samen onderzoek doen aan verschillende aspecten van, in het geval van ALICE, het quark gluon plasma en de sterke wisselwerking. Als Physics Coördinator is Marco degene die het onderzoek in ALICE coördineert en bijvoorbeeld de wensen voor het verzamelen van nieuwe data van de verschillende groepen op elkaar afstemt.  

Marco: “Na mijn promotie bij CERN en na 5 jaar in Amerika gewoond te hebben, heb ik niet zo veel contact meer met andere Jansbruggers. Ik zie vooral nog af en toe Atlantis en mijn jaarclub (Feeto ‘93), maar ook maar ongeveer een keer per jaar.”

Het was alweer ruim 10 jaar geleden dat Rutger en Marco contact hadden gehad, maar de groep Plunkers was meer dan welkom in Geneve. Marco, “Ik heb ze een rondleiding gegeven bij CERN en we zijn ook 60 meter onder de grond bij de ALICE detector geweest.” “We kregen een heel enthousiaste uitleg van Marco over quarks, gluonen en antimaterie”, vertelt Rutger. Na het wetenschappelijke deel zijn we op sneeuwschoenen de bergen ingetrokken, wederom via een oud Jansbrugcontact Fleur de Neve (Zarja ‘99). Opnieuw een geweldige combinatie van wetenschap en natuur. 

Zonder deze connecties van vroeger was deze excursie niet mogelijk geweest. “Het netwerk van Jansbruggers is enorm goed. Binnen een paar kliks kom je waar je wil zijn,” vertelt Rutger, “Overal is er altijd wel iemand die je kent en/of die de taal spreekt.” Het advies van Rutger is dan ook: Maak gebruik van elkaars netwerk, niet alleen zakelijk maar ook voor leuke dingen. “We zijn toch een beetje nerds, hoe mooi is het om daar gebruik van te maken  om bij elkaars werk te kijken.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee