Turff: die oude turflijstjes, maar dan veel slimmer

Hoeveel kostte het eten per persoon gisteren? Hoeveel biertjes heeft iedereen de afgelopen maand gedronken? Dit zijn al decennia belangrijke vragen in studentenhuizen. Nu houden studenten dat bij op websites, in groepsapps of ouderwets op papier. Henry Tang, vijfdejaars Jansbrugger (Technische Natuurkunde, middelste van onderen op de foto), bedacht dat dat toch beter moest kunnen. Hij ontwierp een overkoepelend financieel beheersysteem, genaamd Turff, speciaal voor studentenhuizen.

“We hebben Turff ontwikkeld als advertentieplatform”, vertelt Henry. Studentenhuizen die zich aanmelden krijgen helemaal gratis een “Turfftablet” in huis geïnstalleerd, die advertenties laat zien als screensaver.  “De advertenties zijn speciaal gericht op studenten en kunnen aangepast worden aan de tijd en de omstandigheden.” Zo kunnen er bijvoorbeeld chocomeladvertenties te zien zijn als het regent, en advertenties voor cola als het warm is.

Ongeveer een  jaar geleden ontstond Turff vanuit Gratisschriften (daar schreven we eerder over), wat ook draait om het verkopen van advertentieruimte. Afgelopen november startte de eerste pilot onder vijftig huizen. “Op de dag dat de inschrijving openging hadden we  al zestig geïnteresseerde huizen,  en er staan nu meer dan driehonderd huizen op de wachtlijst,” vertelt Henry.

Op dit moment werken er tien studenten parttime bij Turff, zoals Dimitri Stallenberg (derdejaars Jansbrugger, Momus, Technische Informatica). Hij werkt als softwareontwikkelaar voor Turff en hoorde erover op borrelvloer van Sint Jansbrug. . “Momenteel zijn er 97 turf items, van frikadellen tot aan Fristi,” vertelt Dimitri. “In minder dan twee maanden tijd zijn er al 32.000 turfjes aangeslagen, verspreid over de eerste vijftig huizen.”

Een idee als dit opzetten naast je studie kost natuurlijk tijd. “Het komt en gaat met piekmomenten,” zegt Dimitri, “binnenkort gaat er een software-update uit en dan ben ik er wel veertig uur in de week aan kwijt. Normaal werk ik ongeveer twintig uur.” Voor oprichter Henry is dit soms wel zestig uur. “Het zit nog in de beginfase, dus er moet nog veel gebeuren, maar ik probeer nog wel een paar colleges te volgen.” De kennis om dit op te zetten haalde Henry vooral uit lezingen en extracurriculaire activiteiten, zoals een entrepreneurship day. “Ook heb ik veel geleerd van Gratisschriften en verder moet je het vooral gewoon doen.”

De komende tijd wil Turff verder uitbreiden en meer studentenhuizen aansluiten, ook buiten Delft. Henry: “Daarna wil ik kijken voor wie het systeem nog meer een oplossing zou zijn, en kijken of we het kunnen aanpassen voor studie- of studentenverenigingen, horeca en andere instanties.” Dimitri ziet dat wel goed komen: “Er is nu veel vraag naar en ik denk dat dat blijft.” Het doel van Henry is om alle veertigduizend studentenhuizen in Nederland aan te sluiten op Turff, al gaat dat waarschijnlijk nog wel een paar jaar duren. Tot die tijd zullen die huizen op papier moet turven.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee