Een digitaal Sint Jansbrug in MineCraft

Nu de vereniging gesloten is proberen leden op allerlei creatieve manieren alsnog met elkaar verbonden te blijven. Zesdejaars Sjors Heikoop en derdejaars Guus van der Schaaf, beide van het gilde Das Boot, sloegen de handen ineen om samen een nieuwe digitale versie van Sint Jansbrug te beginnen in het spel MineCraft.

Het online spel MineCraft is een virtuele wereld opgedeeld in grote vierkante blokken. Spelers kunnen in deze wereld, waar allerlei verschillende wezens leven, al het denkbare creëren. Sjors: “Een lid heeft zelfs een dierentuin gebouwd met alle bestaande dieren. Andere mensen gebruiken het om hun Delftse kant te laten zien, en bouwen machines om bijvoorbeeld stukken grond weg te graven.”

Het idee van en gemeenschappelijke Sint Jansbrug server ontstond op een zondagavond. Guus: “Er is een chat met wel 150 Jansbrug leden, waarin toevallig werd gepraat over MineCraft. Toen stelde ik voor om een server te beginnen zodat we met een grote groep leden konden spelen”. Na wat heen en weer gechat had een lid nog wel een goede server liggen die dit aankon. Op maandag werd de server geïnstalleerd en om 4 uur was de officiële opening. “Er waren meteen 50 mensen online” vertelt Sjors. Deze grote populariteit kon de server helaas niet goed aan. Meteen werden de handen weer ineen geslagen en werd marktplaats afgezocht voor een betere server. Na wat donaties, “Er wordt toch geen geld uitgegeven aan borrels”, was een nieuwe krachtigere server een feit.

Nu er wat weken zijn verstreken is de MineCraft wereld nog steeds druk bezocht. Guus: “Er spelen niet meer 50 mensen tegelijk, maar er zijn zeker wel 50 unieke mensen die gedurende de week meebouwen aan de wereld.” Dit gebeurt in de standaard borrel groeperingen, zoals jaarclubs en gilden, maar er ontstaan ook nieuwe vriendschappen. “Een eerstejaars en zevendejaars hebben samen een huis gebouwd, terwijl ze elkaar nog nooit in het echt hebben gezien.” vertelt Sjors.

Ook heerst er sociale controle. “Een lid heeft gevraagd of hij drie dagen geband kon worden, omdat hij écht voor zijn tentamen moest leren. Dat hebben we natuurlijk ook meteen gedaan.”

De vereniging is inmiddels nog niet nagebouwd. “Alles in de MineCraft wereld is rechthoekig, en als er iets niet recht is, is het ons pand wel.” lacht Sjors. “Er wordt wel nagedacht om het pand op te schalen, maar dat maakt de sociëteit natuurlijk veel minder gezellig en realistisch”.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee