ProjectMask: Jansbrugger test mondkapjes

Net voordat alles op 12 maart werd stilgelegd door Corona, studeerde Johan Brans, zevendejaars Jansbrugger af in Biomechanical Engineering. Een week erna kon hij zijn kennis meteen goed gebruiken bij ProjectMask, een initiatief vanuit de TU Delft waarbij ze testopstellingen maken voor het testen van mondmaskers.
De initiatiefnemers van ProjectMask zagen dat de vraag naar mondmaskers enorm steeg, waardoor ook de vraag naar het testen van de mondkapjes omhoog ging. “Binnen anderhalve week hebben we vier testopstellingen gemaakt om op basis van de officiële norm mondkapjes te kunnen gaan testen”, legt Johan uit. “In totaal hebben we wel 250 verschillende types mondkapjes getest”, vertelt Johan enthousiast. Ook delen ze, via hun website, hun kennis over hoe je het beste kan testen op een eenvoudige manier, zodat andere bedrijven/universiteiten daar ook gebruik van kunnen maken. Het team kreeg dan ook veel vragen van bijvoorbeeld ziekenhuizen.

“In het begin hebben we met 20 man alle testopstellingen gemaakt. Zelf heb ik geholpen met  het maken van een CO2 opstelling”, vertelt Johan. Met dit apparaat testen ze hoeveel CO2 er weer ingeademd wordt bij het gebruik van een masker. Nadat alle vier de testopstellingen operationeel waren, zijn veel mensen weer doorgegaan met afstuderen. Johan: “We hebben met een kernploeg van 5 gezorgd dat de opstellingen operationeel gehouden werden. Aangezien ik net afgestudeerd was kon ik met ProjectMask door blijven gaan en werd ik aangesteld als teammanager.”

Om aan de Corona-richtlijnen te voldoen kregen de mensen van ProjectMask ruimtes op de universiteit om veilig in te kunnen werken. Johan: “We werkten met de verschillende teams in aparte ruimtes en daar waren vakken afgezet met lint om afstand van elkaar te bewaren.” Ruimte voor gezelligheid was er echter ook. “We begonnen de dag in een collegezaal om bij te praten, en ook de lunch was gezamenlijk maar op gepaste afstand.”, legt Johan uit. 

Niet alleen ziekenhuizen en andere universiteiten toonden interesse in ProjectMask, ook kreeg hun project aandacht van onder andere Mark Rutte en Marja van Bijsterveld, Burgemeester van Delft. “De avond voordat Mark Rutte langs kwam werden we met het team bij elkaar geroepen met de mededeling dat er de volgende dag een hooggeplaatst persoon langs zou komen. Maar wie dit was werd nog geheim gehouden”, vertelt Johan. “Tijdens zijn bezoek mochten we onze kennis met Rutte delen. Hij was hier heel enthousiast over!” Daarnaast kwam ook burgemeester Marja van Bijsterveld langs om het project te bekijken. In een Facebook-post benoemde dat ze trots is op iedereen die zich inzet. 

Op dit moment is Johan niet meer bezig met ProjectMask: “Het project aan de TU was niet bedoeld om langdurig te blijven testen. Daarom zijn we in de week van 8 juni gestopt met testen. De testapparaten zijn overgedragen aan de andere instanties die mondmaskers testen. Daarnaast is ook de vraag naar testcapaciteit minder geworden.”, vertelt hij. 

Nu ProjectMask is afgelopen is Johan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Johan: “Het wordt nu tijd om een baan te zoeken, wat nog niet mee valt nu de bedrijven voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van Junior’s”. ProjectMask was een mooie, maar tijdelijke oplossing. Het project en het maken van een product vond ik heel gaaf om te doen, en het sloot ook mooi aan op mijn afstuderen.” Hij kijkt terug op een mooie periode: “Het meest trots ben ik op het feit dat we in anderhalve week vier testopstellingen hebben gemaakt die werken. Natuurlijk is het project een team-effort geweest, maar net als de rest kijk ik er ook zelf trots op terug.” 

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee