Sint Jansbrug via zoom – het nieuwe normaal?

Sinds de start van de zomer zijn er binnen Sint Jansbrug ontzettend veel dingen veranderd. De Coronapandemie raakt onze vereniging ook hard, en het was zoeken hoe we binnen strikte grenzen toch zoveel mogelijk de vereniging konden laten draaien. Waar normaal gesproken de zomerborrels enkel op de donderdag plaatsvinden, ging de sociëteit in de zomer van 2020 veel meer dagen open. Zo konden we de leden in kleine groepen verspreiden, zodat er toch op gepaste anderhalve meter afstand geborreld kon worden. “We waren blij om te zien dat de leden de strenge coronaregels in de sociëteit accepteerden en samen het beste uit de mogelijkheden haalden”, vertelt huidig bestuurslid Neva.

“Midden in de zomer kwam de persconferentie, waarin alle fysieke wervings- en kennismakingsactiviteiten van gezelligheidsverenigingen verboden werden”, vertelt oud-bestuurslid Effie. “Dat was natuurlijk wel een enorme domper. Eerstejaars mochten nog maar 7,5 minuut langskomen, en actief werven mocht niet meer We konden geïnteresseerde externen niet meer toelaten in het pand, we moesten alle ‘Word lid’ kreten schrappen van het drukwerk en het verbod om tijdens de 7,5 minuut fysieke kennismaking actief te werven strak handhaven. Toch leverde het een groot aantal nieuwe leden op,  “We weten niet zo goed was het precies was, maar de vroeg gecommuniceerde verlaagde ledenstop, de schaarse minuten voor een fysiek gesprek en het feit dat OWee-deelnemers tijdens een meer dan twee keer zo lange OWee met hun ouders konden overleggen waar ze zich wilden inschrijven, en de behoefte aan sociale contacten zorgden toch voor heel veel nieuwe leden. ”. Met 154 inschrijvingen is er uiteindelijk geloot voor de 125 beschikbare plekken voor de kennismakingstijd.

Ook de KMT zat dit jaar anders in elkaar. In plaats van een kamp gevolgd door de Verenigingstijd , zette de KC dit jaar een volledige digitale KMT op. Na een digitaal kamp gevolgd door enkele digitale dagen inaugureerden we de nieuwe eerstejaars. Zonder een jaarclub, en helaas zonder ook maar één fysieke bijeenkomstin het pand te kunnen hebben. Op de ‘fysieke dagen’ daarna konden we de eerstejaar gelukkig wel in groepjes bij elkaar laten komen.We reserveerden het pand  voor borrels van de nieuwe eerstejaars , we organiseerden er brandoefeningen en zelfs het schildjes testen gebeurde op afstand in verschillende shifts. Toen het maximum aantal bezoekers per zaal naar 30 man ging en de horeca weer om 22:00 moest sluiten, stond de KC opnieuw voor een uitdaging. “Een digitale clubvorming was precies wat wij van tevoren als KC, met inachtneming van de maatregelen, hoopten te kunnen voorkomen”, vertelt KC lid Tony. “Toen, na meerdere afgekeurde plannen, de maatregelen vlak voor de clubvorming nog eens flink aangescherpt werden, was er helaas geen andere optie meer. Dit voorbeeld vat de hele VT wel samen: aanpassen aan net aangepaste maatregelen.”

Niet alleen de nieuwe eerstejaars stonden dit jaar voor een grotere uitdaging dan andere jaren. Ook voor het kersverse nieuwe bestuur B’trapt is alles anders. De groep is het eerste bestuur sinds lange tijd met zeven bestuurders, met meer vrouwen dan mannen en staat dit jaar voor de uitdaging om op afstand dicht bij de leden te komen en leden te helpen in deze gekke tijden. Het opzetten van het BUDDY-systeem is één van de eerste stappen om dit te bereiken. Waar voorgaande jaren eerstejaars werden gekoppeld aan een ‘HELD’ ter ondersteuning voor specifieke studies, richt het BUDDY-systeem zich ook op het algemene studeren in Delft, gecombineerd met het lidmaatschap bij Sint Jansbrug. 

Tegelijkertijd neemt de vereniging ook verantwoordelijkheid. Zo is Sint Jansbrug samen met de andere verenigingen van Delft initiatiefnemer voor de ‘5 voor 12 campagne’. Hier spreken  verenigingen samen met de gemeente en de TU Delft studenten aan op hun verantwoordelijkheid in de verspreiding van het coronavirus. 

Verbondenheid deels fysiek, deels digitaal. Aanpassingsvermogen op de veranderende richtlijnen. Het ziet er naar uit dat we allemaal nog wel even moeten dealen met dit ‘nieuwe abnormaal’. Hoewel de gemiddelde Jansbrugger niet kan wachten tot er weer een goed ouderwets feestje is in de Eetzaal, zijn de alternatieven vaak creatief. Twee weken terug, vlak voor de nieuwe maatregelen waarna wij weer dicht moesten gaan, vierde de vereniging haar verjaardag waarbij almanakken door het raam uitgedeeld werden en speciaalbier niet alleen door de tappen vloeide, maar voor de thuisvierder ook op de stoep werd bezorgd. Als het dan toch anders moet dan normaal, maken Jansbruggers het uiteraard bijzonder.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee