ASML-beurs

Elk jaar krijgen 25 studenten de tweejarige ASML Technologie studiebeurs ter waarde van €10.000 euro. Dit jaar behoorde vijfdejaars Jansbrugger Louise Zwep tot een van de ontvangers, vorig jaar kreeg vierdejaars Jansbrugger Emiel de Smidt de beurs toegekend. Een uitgelezen kans om jezelf verder te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied, stellen beiden.

Elk jaar krijgen 25 studenten de tweejarige ASML Technologie studiebeurs ter waarde van €10.000 euro. Dit jaar behoorde vijfdejaars Jansbrugger Louise Zwep tot een van de ontvangers, vorig jaar kreeg vierdejaars Jansbrugger Emiel de Smidt de beurs toegekend. Een uitgelezen kans om jezelf verder te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied, stellen beiden.

Met de beurs wil ASML studenten stimuleren om technologie onder de aandacht te brengen van jongeren, bijvoorbeeld door als ambassadeur bij middelbare scholen langs te gaan. Het geld van de studiebeurs krijgen ontvangers per maand: het is bedoeld om van te leven. ASML neemt geldzorgen van studeren weg, zodat studenten meer tijd kunnen steken in persoonlijke ontwikkeling. Louise: “naast het geld krijgen we coachingsessies van ASML. Dit zijn trainingen in soft skills die handig zijn in je carrière, zoals communicatie, leiderschap, en samenwerken”. Hoewel Emiel vooraf een beetje sceptisch was over de coachingsessies, bleek snel anders: “het was vanaf de eerste dag meteen duidelijk dat ik hier iets aan zou hebben.”.

Via een speeddatesessie kregen Louise en Emiel een mentor, waarmee ze eens per twee maanden een evaluatiegesprek hebben. “Dat is precies genoeg tijd om grote stappen in mijn groei te zien”, vertelt Emiel enthousiast. Elke twee maanden hebben alle deelnemers ook een bijeenkomst waarin ze elkaar kunnen bijpraten en van elkaar kunnen leren. Louise: “de coaches weten een hele open sfeer te creëren, waarin mensen dingen met elkaar durven delen”.

Om de beurs te krijgen moesten Louise en Emiel door een zwaar selectieproces. Ieder jaar melden zich daar zo’n 300 aankomend technische masterstudenten voor aan. “Het begint met het insturen van je cijferlijst en CV, en daarna een motivatiebrief. Als je door die ronde heen komt is er een video-interview en als laatste is er een assessment op locatie”, vertelt Emiel. “Ik vond vooral het video-interview onwijs spannend. Je kreeg een minuut lang een scherm met een vraag te zien, die je meteen moest beantwoorden.” Voor Louise was het minder spannend, want zij had zich op het interview voorbereid door mogelijke vragen van tevoren uit te typen, omdat zij iemand kende die de beurs het jaar ervoor had gewonnen.

De werkwijze van medestudenten leren kennen vindt Louise het meest leerzaam. “De mensen interpreteren de theorie die we behandelen op hun eigen manier, en juist daar leer je heel veel van,” aldus Louise. “Je leert theorie toepassen op werkwijzen die je anders niet zou leren. Zo was er een opdracht om voor jezelf inzichtelijk te stellen wat jouw einddoelen zijn en hoe je met je acties hier naar toe kan werken,” legt Louise uit. “Een van de andere studenten had een poster gemaakt met zijn doelen en de stappen die hij daarvoor moet zetten, en dat had ik zelf niet zo bedacht.”.

Emiel vond de persoonlijkheidstest hebben heel nuttig. In deze test werden persoonlijkheden verdeeld in kwadranten en kleuren, waarbij de rode hoek de mensen zijn die graag knopen doorhakken, en de groene hoek de mensen die sterk zijn in de sociale verbinding tussen mensen. “Eerst had ik een beetje een afkeer voor de mensen in de rode hoek,” zei Emiel – zelf meer een groen type. “Maar toen ik met mensen met de verschillende persoonlijkheden samen moest werken merkte ik dat iedereen op een andere manier werkt, en dat dat juist een leuke manier kan zijn om van anderen te leren.”

Hoewel de beurs door ASML uitgegeven wordt, voelen beide Jansbruggers geen druk om bij ASML te gaan werken. “Het lijkt me wel een goede werkgever,” zegt Louise. “Het programma is zeer leerzaam voor alles wat hierna gaat komen. Ze helpen je ook bij het kijken naar andere mogelijke bedrijven om bij te werken.” “Ik heb wel het gevoel dat ASML een fijne werkgever is,” vult Emiel aan. “Ik heb veel geleerd van het scholarship en ik ben ervan overtuigd dat ik daar in mijn carrière nog veel aan ga hebben.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee