Werken bij CERN

Bij CERN werken; voor velen op de TU Delft misschien wel een droom. Als kersvers oud-lid doet Silvester Borsboom dit nu al sinds vorige zomer. Hoe is het om te werken bij zo’n prestigieuze organisatie ten tijde van een pandemie?

De eerste maanden

Binnenkomen als werkstudent bij CERN is geen makkelijke opgave; van de 3000 aanmeldingen elk jaar worden er maar zo’n 100 aangenomen. Eenmaal aangenomen kom je terecht in een van de vele teams die CERN rijk is.
“Bij CERN wordt iedereen bij aankomst op dezelfde manier ontvangen, wat zorgt dat er een goede menging ontstaat tussen de verschillende lagen”, vertelt Silvester. Daardoor kom je als student ook meteen in aanraking komt met de andere nieuwe onderzoekers”.

Silvester werkt zelf nu bij een groep die zich bezig houdt met Beam Dynamics, die de straal met deeltjes die in de versnellers rondgaan analyseren. CERN heeft een groot aantal van deze deeltjesversnellers, die elke keer de deeltjes net een beetje extra versnellen en ze dan doorgeven aan de volgende. Op het moment ondergaat de grootste versneller, de Large Hadron Collider (LHC), een renovatie. Komend jaar is dat proces naar verwachting klaar en kunnen er weer experimenten plaatsvinden. In de tussentijd is men druk bezig met data analyseren.
Afgelopen half jaar is Silvester verantwoordelijk geweest voor het analyseren van zogenaamde ‘bottlenecks’, plekken waar deeltjes verloren gaan door botsingen met de versneller zelf. Sylvester werkte daarbij vooral aan een versneller die de deeltjes toevoert voor de LHC. ‘De deeltjes kunnen botsen met de versneller, wat de straal minder efficiënt maakt, én de behuizing gaat hierdoor kapot’, vertelt hij. “Bij CERN krijg je als werkstudent veel vrijheid en tijd om de problemen die je voorgeschoteld krijgt op je eigen manier op te lossen. “

Ook CERN in Genève heeft deels zijn deuren moeten sluiten door de pandemie. “Alleen als je een experiment hebt mag je komen, de rest werkt allemaal thuis nu.” Gelukkig kan hij, als het wat beter wordt, weer 2 ochtenden op kantoor werken.

Het leven in Genève

“Er is echt een warme gemeenschap bij CERN”, vertelt hij. “Omdat de mensen uit alle hoeken van Europa komen, probeert men een echte gemeenschap te organiseren waar iedereen zich thuis voelt. Vaak worden er symposia georganiseerd waar iedereen van CERN langs mag komen. Ook interessant aan werken in een stad als Genève is het contact met allerlei mensen van andere bekende organisaties, zoals de VN, FIFA, de WHO en vele anderen.”

Tegenwoordig is Silvester actief op social media voor de organisatie ; samen met een groep vrienden heeft hij een CERN instagram account dat grappige plaatjes post over het dagelijkse leven bij CERN. Met een aantal vrienden mocht hij op bezoek komen bij het social media team van de organisatie, die blij bleken te zijn met de promotie.

Toekomstperspectieven

Hoewel hij hierna nog een master gaat doen, heeft hij zin om terug te komen in Genève; ‘Later zou ik hier wel graag willen werken! Ik zou me dan alleen liever willen bezighouden met de echte theoretische natuurkunde, in plaats van de engineering kant, dat lijkt me nóg interessanter.’

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee