OWee-banners onder de naaimachine: de startup van Tessa!

Iedereen die ooit in een ver verleden een commissie op Sint Jansbrug heeft gedaan herkent het wel: dat moment nadat een evenement is geweest en alle bijbehorende spullen omhoog gehouden worden. Vaak zijn er wel enkele bewoners van Sint Jansbrug-huizen die een banner of twee willen overnemen, maar het grootste gedeelte verdwijnt helaas in de containers. Tessa Arnold, actief Sint Jansbrug-lid en masterstudent Integrated Product Design, richtte haar eigen bedrijf Naaice op om deze afvalproducten een tweede leven te geven.

Inspiratie

De inspiratie van Tessa kwam van twee kanten. Haar studie richt zich niet alleen op het ontwerp, maar ook hoe een ontworpen product zijn leven afsluit. Daarnaast leverde haar actieve lidmaatschap een grote bijdrage: “Ik heb zelf heel wat actieve jaren op Sint Jansbrug gehad en veel commissies gedaan. Toen ik de OWee organiseerde en zag dat veel banners weggegooid werden, ben ik gaan rondvragen. Ik bemachtigde banners van veel verschillende jaren en ben er dingen als tassen van gaan maken. Leden bleken het leuk te vinden om creaties die ik ervan maakte van me te kopen. Mijn lidmaatschap bij Sint Jansbrug is zeker wel de directe aanleiding geweest, omdat ik als commissielid ontdekte hoeveel materialen met een korte levensduur we na bij evenementen weggooien”, vertelt Tessa. Afgelopen zomer groeide haar idee door tot het starten van een eigen bedrijf: Naaice.

Van jongs af aan

Met het bedrijf wil Tessa vooral een boodschap van duurzaamheid uitstralen: ze probeert mensen ervan bewust te maken dat weggooien zonde is. Zelf is ze al sinds jonge leeftijd bezig met deze boodschap: “Ik maakte vroeger al kleding van oude kleding. En toen ik 6 jaar werd kreeg ik een kartonnen doos voor Sinterklaas. Ik had zoveel dingen verzameld om mee te knutselen dat mijn ouders gewoon een doos hadden gegeven om dat allemaal in te doen.” De mindset om creatief om te gaan met materialen is er dus bij Tessa echt met de paplepel ingegoten en ze wil met Naaice deze passie inzetten om mensen er meer van bewust te maken wat ze met hun materialen doen.

Student als ondernemer

Tessa werkt voor nu voornamelijk vanuit collecties, die ze ongeveer elk kwartaal online zet op haar webshop. “Tot nu toe zijn het vooral tassen, omdat die erg toegankelijk en simpel zijn: etuitjes, toilettassen, shoppers. Maar ik doe ook dingen op maat. Voor mijn collectie zorg ik dat het merk Sint Jansbrug er niet op te herkennen is, maar ik heb laatst bijvoorbeeld wel een toilettas van een banner gemaakt met iemands hoofd erop, op aanvraag van die persoon zelf.’’

“Er zijn al vrij veel bedrijven in Nederland die hetzelfde doen”, vertelt ze, “maar voor veel organisaties is het nog niet zo vanzelfsprekend om hun banners een tweede leven te geven, en al helemaal niet in de studentenwereld”. Tessa wil met haar bedrijf het principe verder laten groeien, en zo het uitgangspunt van recyclen nog meer de standaard maken. “Ik ben nog wel aan het kijken hoe Naaice in het geheel past. Het bedrijf is ben nu nog heel klein. Ik zit gewoon in mijn studentenkamer met één naaimachine waar alleen ik achter zit. Op dit moment is het nog heel erg persoonlijk, en ik weet nog niet of ik het veel groter wil maken.” Naaice is niet opgericht om een groot bedrijf te worden, maar vooral om te leren over ondernemerschap, vertelt ze.

Bij Sint Jansbrug heeft ze dat ook wel geleerd: “Ik was iemand die het lastig vond om de telefoon op te pakken, maar ik heb dat wel heel erg ontwikkeld bij alle commissies die ik heb gedaan op de vereniging. Ik had niet zelf de ambitie eerst om ondernemer te worden, maar door de jaren heen is dat wel gegroeid. Ineens kwam ik tot het besef dat zelf iets beginnen ook een optie is, in plaats van je aan te sluiten bij anderen. Ik vind de vrijheid van een eigen bedrijf hebben, dat je zelf kan beslissen wat je gaat doen, heel erg leuk.”

Plannen voor de toekomst

Tessa weet op het moment nog niet zeker hoe en of ze door wilt gaan met Naaice als ze klaar is met haar studie. “Ik wil sowieso iets met duurzaamheid gaan doen later, iets doen dat met de circulaire economie te maken heeft. Ik denk dat weten waar je materialen vandaan komen echt in beweging aan het komen is.”

Mocht je na het lezen van dit verhaal meer willen weten over haar bedrijf, volg haar dan op op Instagram of kijk eens op haar website.

https://www.instagram.com/naaicetessa
https://www.naaice.com

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee