Thomas print medicijnen

Stoppen met een eigen bedrijf en een nieuwe baan beginnen als chief technical officer lijkt misschien iets voor de meer ervaren generatie oud-leden, maar is precies wat de toen 29-jarige Thomas de Boer in februari 2021 deed. Hij trad aan om Doser, een Leidse start-up die een medicijnprinter ontwikkelt, te helpen bij hun volgende stap: de ontwikkeling van een 3D-printer die geschikt is voor gebruik door apothekers. Krap een jaar later is die printer er en zit ook het CE-stempel erop.

Bittere drankjes
“Met onze technologie maken we het mogelijk voor artsen en apotheken om patiëntspecifieke medicatie te maken”, legt Thomas uit. “Ieder mens is anders, en iedereen heeft net iets anders nodig. Of heeft een andere dosering nodig. Terwijl medicijnen nu vaak maar in één of twee doses beschikbaar zijn.” Dat zorgt voor problemen: “Eén optie is dat patiënten simpelweg een te hoge of te lage dosering gebruiken. In een andere optie gaat een apotheker zelf aan de slag om de juiste dosis te maken – bijvoorbeeld door pillen te vermalen of deels op te lossen.” Dat is arbeidsintensief, foutgevoelig, en heeft lang niet altijd het gewenste resultaat. “Een medicatieoplossing is vaak bitter. Zeker bij kinderen gaat dat dan niet altijd helemaal naar binnen, of komt het er deels weer uit”, vertelt Thomas. Naar de hoeveelheid werkzame stof die een patiënt dan uiteindelijk heeft ontvangen is het gissen.

MVP + 1
Met hun medicijnenprinter hoopt Doser dat dus op te lossen. Thomas: “3D-printen van medicijnen geeft niet alleen vrijheid over de dosering, maar ook over andere relevante parameters. Denk aan iets simpels als de vorm en grootte van een pil, maar bijvoorbeeld ook aan de oppervlakte/volumeverhouding, die van invloed is op de snelheid waarmee medicatie in het lichaam wordt opgenomen.” Een proof of concept-printer is al in gebruik bij het Leids Universitair Medisch Centrum, maar is niet geschikt voor gebruik door andere partijen. Dit nieuwe model is dat wel. Thomas: “De ontwikkeling begonnen we met ‘n flinke set eisen. Vier printkoppen, onafhankelijk van elkaar te besturen, enzovoorts. Totdat we ons afvroegen: ‘waar hebben onze klanten écht behoefte aan?’ We zijn teruggegaan naar een minimum viable product (MVP): een modulaire basis die goed op orde is, en die we de komende tijd verder kunnen uitbouwen.” Ook daarbij willen Thomas en zijn team de vaart erin houden. Volgend jaar, of mogelijk nog dit jaar, moet ‘MVP +1’ realiteit zijn.

Goed genoeg
De stap van eigen baas naar Doser was voor Thomas geen heel grote. “Als ZZP’er werkte ik al regelmatig voor partijen in de medische sector. En waar ik mijn werkplaats huurde, deed één van de Doser-oprichters dat ook.” Dat contact bleek een goede basis om Thomas in dienst te nemen. “Duidelijke verwachtingen had ik van te voren niet. Nu valt me op hoe snel we gaan: dat we nu al zijn waar we zijn.” Verder merkt Thomas dat hij in zijn huidige rol ook andere vaardigheden kan ontwikkelen. “Het werk dat ik als zelfstandige deed, waren toch vaak losse klussen. Dit is iets voor een langere termijn. Ook nieuw is dat ik nu een team aanstuur. Onwijs leerzaam – zowel qua inhoudelijke expertise, maar ook over hoe je dingen aanpakt.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee