Interview met Ann, lid van het 60e VeRa-bestuur

Misschien kan je je het nog wel herinneren: de VerenigingRaad, oftewel de VeRa. Deze instantie bestaat al bijna net zo lang als Sint Jansbrug en al sinds het begin is onze vereniging een onderdeel hiervan. Hoewel het vroeger vooral een overleggroep was, draagt de VeRa tegenwoordig veel actiever bij aan de professionalisering en positionering van de aangesloten verenigingen. In deze editie van de nieuwsbrief spreken we Ann Withaar . Ann bekleedde vorig jaar in het 60e bestuur van de VeRa de functie Commissaris TU. 

 

 

Wat is de VeRa en hoe is zij ontstaan?

”De VerenigingRaad is een overkoepelend orgaan van achttien studentenverenigingen in Delft, waaronder ook Sint Jansbrug. De VeRa bestaat ondertussen al een tijdje, want Ann was onderdeel van het 60e VeRa-bestuur. Ann vertelt dat de VeRa opgericht is vanuit de G5, de vijf grootste studentengezelligheidsverenigingen  in Delft, om zich samen te kunnen vertegenwoordigen tegenover de TU Delft, de gemeente en andere externe partijen. Daarnaast is de VeRa ook het landelijke aanspreekpunt voor Delftse verenigingen. “Wij communiceren kwesties en initiatieven vanuit de Landelijke Kamer voor Verenigingen (LKvV) naar de lidverenigingen”, vertelt Ann. 

 

Wat doet de VeRa en welke rol heeft het bestuur hierin?

Ann:  ”De VeRa heeft een aantal standaardtaken, maar speelt ook in op de maatschappij en initiatieven van lidverenigingen. Zo regelt de VeRa ieder jaar BHV-cursussen en vertrouwenspersoon-trainingen voor de verenigingen. “Naast het regelen van praktische zaken, is de VeRa ook een tussenpersoon voor communicatie naar en vanuit organen zoals de TU Delft, de gemeente, het OWee-bestuur, de studentenraad en nog meer.” Het bestuur van de VeRa bestaat uit vijf mensen, één van elk van de G5. Het bestuur vergadert elke week met de lidverenigingen  over wat er binnen de VeRa speelt en hoe lopende projecten er voor staan. Ook is er elk kwartaal overleg met het College van Bestuur van de TU Delft, waar onderwerpen zoals alcoholbeleid, studentenwelzijn en actuele zaken besproken worden. Hierdoor kunnen verenigingen en de TU Delft elkaar versterken, problemen voorzien en kansen pakken om het leven voor studenten veiliger, gezonder en leuker te maken. Ook met de gemeente vindt er elk kwartaal zo’n zelfde gesprek plaats. “De VeRa kent veel werkgroepen, vanuit waar de meeste concrete veranderingen komen”, vertelt Ann. In haar jaar varen er vier VeRa-werkgroepen: Studentenwelzijn, Positief in de media, Student en stad en Strategisch beleid. Als er actualiteiten opspelen bij de gemeente, TU Delft, verenigingen of de maatschappij kunnen er nieuwe werkgroepen opgezet worden.

 

Waar heeft de VeRa zich afgelopen jaren mee bezig gehouden?

“Naast de vertrouwenspersoon-training heeft de VeRa heeft veel gedaan op het gebied van studentenwelzijn. Zo is vanuit de VeRa de “Trek wel aan de bel”-campagne gekomen, welke uiteindelijk in elke hoek van het land gebruikt is. “Deze campagne biedt studenten handvatten om op hun eigen welzijn te letten en op die van anderen”, zegt Ann. Iets anders waar de VeRa veel mee bezig is, is studenten beter presenteren in de media. Studenten komen regelmatig niet goed in de media, hoewel er ook veel goede maatschappelijke initiatieven vanuit studenten komen. Hierom heeft de VeRa de werkgroep Positief in de media opgericht, waardoor er nu een vaste rubriek met goede studenten-initiatieven is in de krant Delft op zondag.

Ook speelt de VeRa een belangrijke rol in het Delftse alcoholbeleid. Vanuit het nationale preventie akkoord is de vraag gekomen aan de hele maatschappij om minder alcohol te consumeren. “Delft is de eerste studentenstad waar een team opgericht is met de gemeente, de TU Delft, artsen, het Rode Kruis, de GGZ, het OWee-bestuur, de VeRa en studentenverenigingen. Dit team, het alcoholkernteam, kijkt samen hoe studenten   verantwoord met alcohol om kunnen gaan. “Zo is er concreet de vraag voor 0.0-taps gekomen om het drinken van een alcoholvrij alternatief aan te moedigen”, vertelt Ann.

 

Wat heb jij in jouw VeRa-bestuursjaar gedaan?

Anns functie in het VeRa-bestuur was Commissaris TU, ze onderhield het contact met de TU Delft. ”Elke twee weken zat ik met de universiteit om tafel over wat er speelt op de verenigingen. Ook woonde ik de koepeloverleggen bij, waar veel verschillende instanties samen komen. Zo zitten bij deze overleggen de studieverenigingenraad, sport-en-cultuurverenigingenraad, studenten vrijwilligersorganisatie, studentenraad, TU Delft, het OWee-bestuur en de studentenambtenaar vanuit de gemeente. In dit overleg komen nieuwe initiatieven tot stand waarin de VeRa een grote rol speelt vanwege het brede bereik.”, stelt Ann. “Hiernaast was ik de tussenpersoon voor de OWee en de studentenverenigingen en heb ik me ingezet voor verantwoord alcoholgebruik in de OWee.” Mede dankzij Ann was er tijdens de OWee op elke vereniging alcoholvrij bier te verkrijgen en werd dit ook actief gepromoot.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee