Een groenere TU Delft

De TU Delft heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om bij te dragen aan dat doel zet Lars van Koetsveld van Ankeren (2017, Bamb) zich in als bestuurslid van GreenTU. 

Dit studentenbestuur helpt de universiteit met duurzaamheid in het onderwijs, onderzoek, en de studentengemeenschap van de universiteit. 

De GreenTU [https://www.tudelft.nl/greentu] werd 7 jaar geleden opgericht door een groep studenten die het belangrijk vonden dat de universiteit meer ging verduurzamen. Ondertussen is de green office niet meer weg te denken, en zijn ze zelfs officieel onderdeel geworden van de universiteitsdienst. “Als overkoepelend bestuur van de facultaire GreenTeams, zijn we de brug tussen studenten, medewerkers en het duurzaamheids-kernteam van de TU”. Dat laatste is verantwoordelijk om de plannen voor 2030 te realiseren, [https://filelist.tudelft.nl/Websections/Sustainability/CO2-roadmap%20TU%20Delft.pdf]. Lars: “Onze visie als GreenTU is dit jaar dan ook om een centraal punt te zijn voor alle duurzaamheidsvraagstukken die er op de campus leven en om mensen met elkaar in contact te brengen door middel van communicatie.”

Als masterstudent Industrical Ecology is duurzaamheid erg belangrijk voor Lars. Hij besloot zich dit jaar parttime in te zetten voor de GreenTU om zijn passie met de rest van de campus te kunnen delen. “In mijn functie als Outreach Coördinator ben ik verantwoordelijk voor het contact met de studentenorganisaties. Zo hebben we ons eigen – door de TU erkende – duurzaamheidslabel, waarmee verenigingen inzicht krijgen over hoe duurzaam ze zijn.” Met behulp van een vragenlijst krijgen de verenigingen punten in verschillende categorieën, waarna ze een brons, zilver of gouden label krijgen. “Bijna alle studieverenigingen en veel verschillende sportverenigingen doen al mee. Voor volgend jaar willen we ook graag kijken hoe we de gezelligheidsverenigingen erbij kunnen betrekken en ze zo kunnen helpen om duurzamer te worden”, legt Lars uit. “Voor gezelligheidsverenigingen zoals Sint Jansbrug kan het krijgen van een label een motivatie zijn om meer met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Lars: “De TU is erg ambitieus met hun duurzaamheidsplannen. Een goed voorbeeld hiervan is dat de universiteit zijn eigen geothermische installatie aan het bouwen is, om in de toekomst volledig van het gas af te kunnen.” Die grote ambitie zorgt er ook voor dat er subsidies beschikbaar zijn voor projecten met een langetermijnimpact op het gebied van duurzaamheid. “In mijn bestuursfunctie ben ik ook verantwoordelijk voor het beheer van die subsidies. Een voorbeeld van zo’n project is de survival-sportvereniging Slopend die een schuur heeft gebouwd, zodat ze hun houten materieel binnen konden opslaan en het dus minder snel verrot.”

“Als bestuur hebben we dit jaar ook een aantal evenementen georganiseerd, zoals de ‘Day of Sustainability’, met verschillende sprekers en workshops. Ook de ‘Day of Sustainability & Education’ was een groot succes. Daar hebben we voor het eerst een prijs uitgereikt aan de duurzaamste professor van de universiteit.” vertelt Lars. “We hebben daar ook een database gelanceerd met alle duurzaamheidsvakken die op de TU gegeven worden. Het was een enorme opgave om die allemaal in kaart te brengen.”

Nu is Lars nog druk bezig om het OWee-bestuur te helpen om de ontvangstweek op een groenere manier te organiseren. “Afgelopen jaren zijn er al goede stappen gezet, zoals het vervangen van de plastic rugzak door een van katoen, en door alle maaltijden vegetarisch te maken. Om ook op de langere termijn klimaatneutraal te worden, moet er nu een meerjarenplan gemaakt worden.” zegt Lars. ”Het adviseren bij dit plan is een goed voorbeeld van hoe wij als GreenTU bij kunnen dragen aan een groenere universiteit.”

De gouden duurzaamheidstip heeft Lars niet, maar zijn belangrijkste advies is: “Kijk naar op welke manier jij jouw steentje bij kan dragen op het gebied van duurzaamheid. Voor de een is geen vlees meer eten een eenvoudige bijdrage, terwijl voor de ander misschien niet meer vliegen beter past. Het belangrijkste is dat je trots bent op de manier hoe jij helpt de wereld een stukje groener te maken, en dat je die positiviteit gebruikt om mensen om je heen te inspireren!”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee