Van barman naar gilde naar band

Sommige verhalen vervliegen weer snel, andere blijven generaties lang in herinnering. Dat laatste lijkt het geval met het verhaal van Edze van der Laan, de tweedejaars die een gilde cadeau kreeg – BamB – en jaren later ook een BamB-band oprichtte. Edze overleed eerder dit jaar, maar de band bestaat nog steeds.

Maar first things first: hoe krijg je ‘n gilde cadeau? Karel Bockstael, officiëel geschiedvervalser van het gilde BamB en één van de beste vrienden van Edze, maakte het van dichtbij mee: “Toen wij in 1981 lid werden bestond BamB meer als jaarclub dan als echt gilde. Die groep had nooit echt werk gemaakt van het meevragen van nieuwe leden, en op een gegeven moment had ook de laatste van die groep zijn afstudeerborrel. Edze was barman die avond, en ergens diep in de nacht vroeg de afstudeerder in kwestie of hij het gilde wilde doorzetten. En zo geschiedde: Edze werd ter plekke ingedronken. Vervolgens liep hij nog wat onwennig rond met zijn nieuwe aanwinst, maar bedacht een logo, vroeg er wat mensen bij en vond rond oudjaar 1982 BamB opnieuw uit.” 

De eerste lichting van het nieuwe BamB. Edze zit in het midden, naast Karel (aan de roeispaan)

“Oud en nieuw is altijd belangrijk voor ons gebleven”, vertelt Karel. “Sinds dat jaar huren we altijd ergens een groepsaccomodatie en gaan we er met de hele groep, met inmiddels partners, kinderen en ook kleinkinderen, op uit.” Van daaruit ontstond ook de BamBBand. “Een aantal van ons maakten muziek, en op dat soort weekenden gingen er weleens wat gitaren mee. Een tijdje later volgden boekjes met bladmuziek en organiseerden we een klein optreden tijdens zo’n weekend.” Een jaar of zeven terug besloten de mannen het wat serieuzer aan te pakken, met iedere maand een repetitie bij iemand thuis. “Waar we begonnen met covers, gingen we na een tijdje ook onze eigen nummers schrijven.”

Onze muziek gaan over thema’s als klimaatverandering maar er zijn ook heel persoonlijke nummers. Het virtuoze, lichte pianospel van Edze is goed te horen in Home en Waves. In dat laatste nummer schreef hij over zijn eigen leven. Hij was al langer ziek en wist dat zijn einde steeds dichterbij kwam. Eind vorig jaar hebben we, met Edze, in eigen beheer een EP opgenomen en uitgebracht op Spotify. In de weken na de opnames werd duidelijk dat Edze niet lang meer had. In januari is hij overleden.”

Cover van de EP ‘Home-made’, met op de foto de BamBBand. Van links naar rechts Paul Hin, Karel Bockstael, Hans Büchi, Edze van der Laan en Arjan Keene.

Het overlijden van Edze had ook het einde van de band kunnen betekeken, maar die zette door. “Afgelopen februari traden we op in Ede. Dat concert werd een eerbetoon aan Edze.” Karel probeert het gat dat Edze, die de toetsenist van de band was, heeft achtergelaten op te vullen. “Voor mijn plek – op basgitaar – hebben we iemand nieuw gevonden. Nee, geen oud-BamB-lid, maar wel iemand van dichtbij”. Muziek maken en optreden blijven de mannen dus doen. “Maar dat is allemaal heel kleinschalig, hoor”, voegt Karel snel toe. Lachend: “De laatste keer was tijdens een Sweet Sixteen-feest bij iemand thuis.”

Optreden van de BamBBand in Twisk, in 2021.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee